Chào mừng đến với ACQB Forum ( Đăng nhập | Đăng kí | Quên mật khẩu )
ACQB
Từ khoá liên quan: khoa hoc, que huong, dep nhat
 
Tạo chủ đề mới Trả lời
> The World As I See It
Hoàng Minh Anh
bài viết Nov 9 2008, 09:34 PM
Bài đăng #1


Phó chủ tịch
**
Cấp bậc Forum: Administrators
Số bài viết: 232, Likes: 145 chi tiết
ACQBer
Khoá học: 01-04
Thành viên lớp


---------------------------------------------------------------------------------------

The World As I See It

The World As I See It - An Essay by Einstein

"How strange is the lot of us mortals! Each of us is here for a brief sojourn; for what purpose he knows not, though he sometimes thinks he senses it. But without deeper reflection one knows from daily life that one exists for other people -- first of all for those upon whose smiles and well-being our own happiness is wholly dependent, and then for the many, unknown to us, to whose destinies we are bound by the ties of sympathy. A hundred times every day I remind myself that my inner and outer life are based on the labors of other men, living and dead, and that I must exert myself in order to give in the same measure as I have received and am still receiving...
"I have never looked upon ease and happiness as ends in themselves -- this critical basis I call the ideal of a pigsty. The ideals that have lighted my way, and time after time have given me new courage to face life cheerfully, have been Kindness, Beauty, and Truth. Without the sense of kinship with men of like mind, without the occupation with the objective world, the eternally unattainable in the field of art and scientific endeavors, life would have seemed empty to me. The trite objects of human efforts -- possessions, outward success, luxury -- have always seemed to me contemptible.

"My passionate sense of social justice and social responsibility has always contrasted oddly with my pronounced lack of need for direct contact with other human beings and human communities. I am truly a 'lone traveler' and have never belonged to my country, my home, my friends, or even my immediate family, with my whole heart; in the face of all these ties, I have never lost a sense of distance and a need for solitude..."

"My political ideal is democracy. Let every man be respected as an individual and no man idolized. It is an irony of fate that I myself have been the recipient of excessive admiration and reverence from my fellow-beings, through no fault, and no merit, of my own. The cause of this may well be the desire, unattainable for many, to understand the few ideas to which I have with my feeble powers attained through ceaseless struggle. I am quite aware that for any organization to reach its goals, one man must do the thinking and directing and generally bear the responsibility. But the led must not be coerced, they must be able to choose their leader. In my opinion, an autocratic system of coercion soon degenerates; force attracts men of low morality... The really valuable thing in the pageant of human life seems to me not the political state, but the creative, sentient individual, the personality; it alone creates the noble and the sublime, while the herd as such remains dull in thought and dull in feeling. "This topic brings me to that worst outcrop of herd life, the military system, which I abhor... This plague-spot of civilization ought to be abolished with all possible speed. Heroism on command, senseless violence, and all the loathsome nonsense that goes by the name of patriotism -- how passionately I hate them!

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science. Whoever does not know it and can no longer wonder, no longer marvel, is as good as dead, and his eyes are dimmed. It was the experience of mystery -- even if mixed with fear -- that engendered religion. A knowledge of the existence of something we cannot penetrate, our perceptions of the profoundest reason and the most radiant beauty, which only in their most primitive forms are accessible to our minds: it is this knowledge and this emotion that constitute true religiosity. In this sense, and only this sense, I am a deeply religious man... I am satisfied with the mystery of life's eternity and with a knowledge, a sense, of the marvelous structure of existence -- as well as the humble attempt to understand even a tiny portion of the Reason that manifests itself in nature."
CÁC CHỦ ĐỀ KHÁC:
 
People who like this:
Phạm Châu Thủy
bài viết Nov 10 2008, 05:41 PM
Bài đăng #2


Hạ sĩ
*
Cấp bậc Forum: Thành viên
Số bài viết: 11, Likes: 0 chi tiết
ACQBer
Khoá học: 08-11
Thành viên lớp 10 toán


---------------------------------------------------------------------------------------
oh my god, I can't understand. this must be for English box. sb translate, please!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Hoàng Minh Anh
bài viết Nov 11 2008, 12:51 AM
Bài đăng #3


Phó chủ tịch
**
Cấp bậc Forum: Administrators
Số bài viết: 232, Likes: 145 chi tiết
ACQBer
Khoá học: 01-04
Thành viên lớp


---------------------------------------------------------------------------------------
Thế giới trong mắt tôi

by Albert Einstein
Dịch: Hoàng Minh Anh tongue.gif

Thật khó hiểu về sự tồn tại của những sinh vật có ý thức như chúng ta. Con người hiện diện trên cõi đời như một chuyến viếng thăm ngắn ngủi, với mục đích gì, ta thật sự không biết dù lắm lúc vẫn tưởng mình cảm nhận được. Ở chừng mực nào đấy, con người từ cuộc sống có thể nhận ra rằng họ tồn tại vì những người xung quanh. Trước hết là những người thân mà niềm vui của chúng ta phụ thuộc vào nụ cười và hạnh phúc của họ, sau nữa là những người ta không quen biết, những người số phận đã kết nối chúng ta với nhau bằng lòng nhân ái. Mỗi ngày, tôi luôn tự nhủ rằng cuộc sống riêng tư và cuộc sống xã hội của tôi đều dựa vào sự lao động của người khác, của những người còn sống và cả những người đã chết. Vì thế tôi luôn thấy phải sống hết mình để đáp lại những gì mình đã nhận và đang nhận.
Tôi chưa bao giờ xem rằng hạnh phúc hay sự sung sướng là mục đích cuối cùng. Tôi nghĩ rằng quan niệm này chỉ dành cho những người thích hưởng thụ. Chính Lòng tốt, Vẻ đẹp và Chân lý là những lý tưởng đã soi sáng cuộc đời tôi, truyền cho tôi lòng dũng cảm để đương đầu một cách lạc quan với cuộc sống. Nếu không có tình đồng chí với những người cùng chung lý tưởng, không có lòng say mê khám phá thế giới và những vẻ đẹp vô tận của nghệ thuật và khoa học, cuộc sống với tôi dường như là vô nghĩa. Những mục tiêu tầm thường khác của con người về sự giàu có, vẻ thành đạt hào nhoáng hay sự sang trọng xa hoa, với tôi đều không có giá trị.

Mong muốn về sự công bằng xã hội và ý thức về trách nhiệm xã hội của tôi mâu thuẫn một cách kì lạ với việc tôi không thích liên hệ nhiều với con người và cộng đồng. Tôi quả thực là một kẻ "cô hành", kẻ chưa bao giờ thực sự thuộc về đất nước, quê hương, bạn bè hay thậm chí là gia đình tôi một cách toàn tâm toàn ý. Trước tất cả những mối liên hệ ấy, tôi thật sự chưa bao giờ mất đi cái cảm giác xa cách và mong muốn được ở một mình.

Quan điểm của tôi về chính trị là dân chủ. Hãy để tất cả mọi người được tôn trọng và không người nào được lý tưởng hóa. Trớ trêu thay, trong khi cuộc đời mình không có gì đặc biệt, tôi lại là người nhận những sự kính trọng và thán phục thái quá mà mọi người dành cho. Điều này nguyên nhân có lẽ là do có nhiều người mong muốn hiểu một vài điều tôi đã tìm được bằng khả năng khiêm tốn của mình sau những ngày tháng lao động ko mệt mỏi. Tôi hiểu để một xã hội có thể đi đến được mục tiêu của nó, chúng ta cần một người lãnh đạo để suy nghĩ, dẫn lối và đảm đương lấy trách nhiệm. Nhưng quần chúng không phải là những người bị ép buộc tuân theo, họ phải có quyền được chọn người đứng đầu. Tôi tin rằng những bộ máy chuyên quyền áp bức rồi sẽ sớm bị xóa tan, sức mạnh bạo lực chỉ thể có chỗ ở những nơi không có nhân cách và trí tuệ. Điều giá trị nhất trong một đời người không phải là địa vị chính trị mà là một tâm hồn biết cảm thụ và sáng tạo, chỉ nó mới tạo ra được những giá trị tinh tế và cao sang, nếu không, tất cả chỉ còn một sự mờ đục trong ý nghĩ và cảm xúc.
Nói đến chủ đề này làm tôi nghĩ đến cái sản phẩm tồi nhất của xã hội loài người, quân đội, thứ tôi ghê tởm... Cái mụt nhọt của nền văn minh này cần phải được nhổ đi càng sớm càng tốt. Chủ nghĩa anh hùng trong mệnh lệnh, thứ bạo lực vô lý và những điều ghê tởm vô nghĩa khác đi dưới cái tên của chủ nghĩa yêu nước, tôi mới căm ghét làm sao!

Trải nghiệm đẹp nhất trong cuộc đời này chính là cảm giác khám phá những bí ẩn. Đó là tình cảm căn bản nhất luôn tồn tại trong mọi chiếc nôi của nghệ thuật và khoa học đích thực. Người nào không còn niềm yêu thích khám phá, không còn cảm giác tò mò trước những bí ẩn, người đó xem như chết rồi và đôi mắt chẳng có ý nghĩa gì nữa. Tôn giáo được sinh ra chính do những bí ẩn được pha lẫn với cảm giác sợ hãi. Linh cảm về sự tồn tại của một thứ ta không thể thấu hiểu, một thứ là kết quả của trí tuệ sâu sắc nhất, của vẻ đẹp rực rỡ nhất, thứ con người chỉ có thể cảm nhận được ở dạng nguyên thủy nhất của chúng: chính linh cảm và tình cảm ấy đã cấu thành lòng mộ đạo. Ở nghĩa này, và duy nhất ở nghĩa này, tôi thật sự là một con chiên.Tôi thấy vui sướng với ý thức về bí ẩn lớn nhất của cuộc đời bao la này, phấn chấn với một linh cảm về một cấu trúc tuyệt diệu của thế giới, cũng như hân hoan với những cố gắng nho nhỏ để hiểu được dù chỉ một phần nhỏ nhoi nào đấy mà Chân lý hé lộ.

 
People who like this:
Hoàng Minh Anh
bài viết Nov 11 2008, 01:24 AM
Bài đăng #4


Phó chủ tịch
**
Cấp bậc Forum: Administrators
Số bài viết: 232, Likes: 145 chi tiết
ACQBer
Khoá học: 01-04
Thành viên lớp


---------------------------------------------------------------------------------------
Collected Quotes from Albert Einstein
 • "Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -- and a lot of courage -- to move in the opposite direction."
 • "Imagination is more important than knowledge."
 • "Gravitation is not responsible for people falling in love."
 • "I want to know God's thoughts; the rest are details."
 • "The hardest thing in the world to understand is the income tax."
 • "Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one."
 • "The only real valuable thing is intuition."
 • "A person starts to live when he can live outside himself."
 • "I am convinced that He (God) does not play dice."
 • "God is subtle but he is not malicious."
 • "Weakness of attitude becomes weakness of character."
 • "I never think of the future. It comes soon enough."
 • "The eternal mystery of the world is its comprehensibility."
 • "Sometimes one pays most for the things one gets for nothing."
 • "Science without religion is lame. Religion without science is blind."
 • "Anyone who has never made a mistake has never tried anything new."
 • "Great spirits have often encountered violent opposition from weak minds."
 • "Everything should be made as simple as possible, but not simpler."
 • "Common sense is the collection of prejudices acquired by age eighteen."
 • "Science is a wonderful thing if one does not have to earn one's living at it."
 • "The secret to creativity is knowing how to hide your sources."
 • "The only thing that interferes with my learning is my education."
 • "God does not care about our mathematical difficulties. He integrates empirically."
 • "The whole of science is nothing more than a refinement of everyday thinking."
 • "Technological progress is like an axe in the hands of a pathological criminal."
 • "Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding."
 • "The most incomprehensible thing about the world is that it is comprehensible."
 • "We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them."
 • "Education is what remains after one has forgotten everything he learned in school."
 • "The important thing is not to stop questioning. Curiosity has its own reason for existing."
 • "Do not worry about your difficulties in Mathematics. I can assure you mine are still greater."
 • "Equations are more important to me, because politics is for the present, but an equation is something for eternity."
 • "If A is a success in life, then A equals x plus y plus z. Work is x; y is play; and z is keeping your mouth shut."
 • "Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the the universe."
 • "As far as the laws of mathematics refer to reality, they are not certain, as far as they are certain, they do not refer to reality."
 • "Whoever undertakes to set himself up as a judge of Truth and Knowledge is shipwrecked by the laughter of the gods."
 • "I know not with what weapons World War III will be fought, but World War IV will be fought with sticks and stones."
 • "In order to form an immaculate member of a flock of sheep one must, above all, be a sheep."
 • "The fear of death is the most unjustified of all fears, for there's no risk of accident for someone who's dead."
 • "Too many of us look upon Americans as dollar chasers. This is a cruel libel, even if it is reiterated thoughtlessly by the Americans themselves."
 • "Heroism on command, senseless violence, and all the loathsome nonsense that goes by the name of patriotism -- how passionately I hate them!"
 • "No, this trick won't work...How on earth are you ever going to explain in terms of chemistry and physics so important a biological phenomenon as first love?"
 • "My religion consists of a humble admiration of the illimitable superior spirit who reveals himself in the slight details we are able to perceive with our frail and feeble mind."
 • "Yes, we have to divide up our time like that, between our politics and our equations. But to me our equations are far more important, for politics are only a matter of present concern. A mathematical equation stands forever."
 • "The release of atom power has changed everything except our way of thinking...the solution to this problem lies in the heart of mankind. If only I had known, I should have become a watchmaker."
 • "Great spirits have always found violent opposition from mediocrities. The latter cannot understand it when a man does not thoughtlessly submit to hereditary prejudices but honestly and courageously uses his intelligence."
 • "The most beautiful thing we can experience is the mysterious. It is the source of all true art and all science. He to whom this emotion is a stranger, who can no longer pause to wonder and stand rapt in awe, is as good as dead: his eyes are closed."
 • "A man's ethical behavior should be based effectually on sympathy, education, and social ties; no religious basis is necessary. Man would indeeded be in a poor way if he had to be restrained by fear of punishment and hope of reward after death."
 • "The further the spiritual evolution of mankind advances, the more certain it seems to me that the path to genuine religiosity does not lie through the fear of life, and the fear of death, and blind faith, but through striving after rational knowledge."
 • "Now he has departed from this strange world a little ahead of me. That means nothing. People like us, who believe in physics, know that the distinction between past, present, and future is only a stubbornly persistent illusion."
 • "You see, wire telegraph is a kind of a very, very long cat. You pull his tail in New York and his head is meowing in Los Angeles. Do you understand this? And radio operates exactly the same way: you send signals here, they receive them there. The only difference is that there is no cat."
 • "One had to cram all this stuff into one's mind for the examinations, whether one liked it or not. This coercion had such a deterring effect on me that, after I had passed the final examination, I found the consideration of any scientific problems distasteful to me for an entire year."
 • "...one of the strongest motives that lead men to art and science is escape from everyday life with its painful crudity and hopeless dreariness, from the fetters of one's own ever-shifting desires. A finely tempered nature longs to escape from the personal life into the world of objective perception and thought."
 • "He who joyfully marches to music rank and file, has already earned my contempt. He has been given a large brain by mistake, since for him the spinal cord would surely suffice. This disgrace to civilization should be done away with at once. Heroism at command, how violently I hate all this, how despicable and ignoble war is; I would rather be torn to shreds than be a part of so base an action. It is my conviction that killing under the cloak of war is nothing but an act of murder."
 • "A human being is a part of a whole, called by us _universe_, a part limited in time and space. He experiences himself, his thoughts and feelings as something separated from the rest... a kind of optical delusion of his consciousness. This delusion is a kind of prison for us, restricting us to our personal desires and to affection for a few persons nearest to us. Our task must be to free ourselves from this prison by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature in its beauty."
 • "Not everything that counts can be counted, and not everything that can be counted counts." (Sign hanging in Einstein's office at Princeton)
Copyright: Kevin Harris 1995 (may be freely distributed with this acknowledgement)
 
Nguyễn Ngọc Hà
bài viết Nov 15 2008, 08:14 PM
Bài đăng #5


Trung tá
***
Cấp bậc Forum: Thành viên
Số bài viết: 597, Likes: 88 chi tiết
ACQBer
Khoá học: 08-11
Thành viên lớp 10 tin


---------------------------------------------------------------------------------------
Hic,ko hiểu chi hết,liệu các anh có thể post kèm bản dịch ko?bởi có 1 số từ ko hiểu chính xác được khi dịch.TT.TT
 

Trả lời Tạo chủ đề mới

 Expanded by ACQB